Flodresa...

Nu var det langesen jag skrev senast. Har sa mycket att beratta att jag far ta det lite i taget for kommer inte minnas allt.

Sist hann jag precis lagga upp lite bilder. Sa om ni gar in pa min sida pa resdagboken sa ligger det lite fler bilder dar. Tyvarr blev min kamera full sa fran sist jag skrev tills nu har jag inte lyckats ta nagra bilder alls. Tur att jag har resesallskap som kan fixa bilder till mig! Ga alltsa in som jag sa tidigare och kika pa gorans sida sa ska det finnas bilder!

Har i Kina finns ju par precis som hemma. Det som inte ar som hemma ar att killen alltid bar tjejens vaska, och da spelar det ingen roll om den ar liten och rosa eller stor och blommig. Han bar den anda! Hemma har killarna svart att ens halla i vaskan medan man provar klader i en butik t.ex...

Just nu i skrivandets stund sitter jag pa ett internet cafe i Yangshuo. Detta ar som vilket internet cafe som helst forutom att flera helt ogenerat sitter och kollar pa porr... Inte visste jag att det var ok i ett land som Kina...

Flodresan jag gjorde var en upplevelse! Kryssningsbaten var som en mindre finlandsfarja med kinesisk standard. Med andra ord ganska acklig... Rummet som vi fick sag till en borjan helt ok ut med egen toa och allt. Toan var som pa alla andra stallen ett hal i marken och nar man skulle duscha sa duschade man helt enkelt precis bredvid toan sa att allt vatten rann ner i toan istallet for en brunn. Resten av rummet (och baten) hade heltackningsmatta med stora flackar pa. Jag vill inte ens tanka pa vad dessa flackar var... jag menar, barnen har ju som sagt inga blojor... Sangen var inte nybaddad vilket vi trodde eftersom mitt tacke luktade mogel och vande jag pa det sa luktade det armsvett. Slutade med att jag valde mogellukten. Golvet i hela baten var av plat, alltsa under den ackliga mattan. Platen hade dock blivit helt bucklig vilket gjorde att man ibland gjorde ifran sig en massa ljud da platen guppade upp och ner.

Langst uppe pa dack fanns en karaokebar dar alla kineser helt obehindrat stallde sig upp och gormade vare sig de sjong vackert eller ej. Mindre uppskattat ibland men gav oss enorma skratt! Kanns valdigt annorlunda for oss svenskar att en helt nykter kines (i sin pyjamas) staller sig och sjunger for fulla muggar (falskt) utan att skammas medan vi maste vara packade innan vi ens staller oss upp och fnissande borjar viska fram sin sang... Kineserna som sitter och lyssnar ror inte en min utan allt ar helt normalt, till och med nar tjejerna narmar sig de ljusaste tonerna sa blir det ingen reaktion. (bara fran oss da som febrilt forsoker undvika att halla for oronen eftersom det kanske ses som oforskamt) Att ga runt i underkladerna och tofflor pa ovre dack och dessutom fotas med det ar inte heller konstigt tydligen.

Jag har efter denna resa insett att alla kineser harklar upp allt slem varje morgon (de haller pa fram tills ALLT ar uppe), de snyter sig aven varje morgon men da inte i papper som vi utan lutar sig framat over en papperskorg, haller for ena nasborren och snyter ut allt snor fran den andra ner i papperkorgen. Man blir valdigt sugen pa frukost maste jag saga... NOT!

Att satta sig i solen nar den kommer fram ar ocksa helt konstigt har. Man ska ju som bekant vara blek i skinnet har.

Biljetterna till Shanghai ar kopta sa den 30 bar det av till staden over havet! (oversatt fran kinesiska)

Vi hade hort att maten pa baten skulle vara mycket dyr sa vi hade blivit rekommenderade att kopa med oss en massa mat. Sa vi gav oss ivag och bunkrade nudlar och snacks. Overallt har man namligen tillgang till hett vatten. Aven te inkoptes med tillhorande "termosar" sa nu har vi blivit riktiga kineser som gar omkring med sin termos med te :) Intaget av nudlar gjorde inte magen och kroppen sa matt vilket gjorde oss valdigt lattpaverkade av alkohol... Pa sjalvaste midsommarafton satt jag och Suvita forst ute pa dack och sen flyttade vi in till de skonsjungande kineserna i karaokebaren. Vi drack tva ol (notera att olen var 3,6%) och blev fnissiga och an aning onyktra. Denna alkoholpaverkan gjorde att Suvita vagade sig ner i rummet for att ta en dusch, innan olen vagrade hon. Det sager ju en del om hur frascht vart badrum var...

Nagot som kineser alltid gor ar att resa i grupp. Sen har de alltid en guide som har en mikrofon med hogtalare till. Sitter de pa en bat sa sitter guiden och talar i hogtalarna som hors over hela baten och dessa hogtalare verkar vara pa hogsta volym. Men som vanligt ar det utlanningarna som reagerar pa den hoga volymen och inte kineserna. De ror inte en min utan kan gladeligen lagga sig pa satet och sova i lugn och ro. Vi har kommit fram till att alla kineser ar horselskadade. Efter 4h hogt skrikande i hogtalarna maste jag saga att hela huvudet kandes stumt och oronen bedovade. Inte ens oronproppar eller musik fick bort guidens rost.

Sista dagen pa baten blev vi vackta av var guide kl.5 pa morgonen for att ga ut och kolla pa en fin passage genom bergslandskap. Vi kommer upp pa dack, nastan bara vi (endast nagra fa kineser och de var tysta), vattnet alldeles stilla, vinden som blaser, maktiga landskap runtomkring och det var stamning! anda tills hogtalaren satte igang igen... suck!

kisslukt kan man doda med rokelser. Det ar nagot man ofta gor har pa toaletterna for att dolja den odor som ofta uppstar. Maste saga att jag kanner mig mycket stolt over mig sjalv att jag klarar det har med mitt luktsinne...

Idag har vi efter flera timmars resande kommit fram till lilla yangshuo. Vart hostel valkomnade oss nar vi kom genom att ta i hand och presenterade sig med ett stort leende pa lapparna. Sa himla harligt! Kanns som att ha kommit till en stor familj for klockan halv sju ikvall var det tydligen middag. Nar incheckningen skedde blev vi bjudna pa frukt och te och agaren berattade allt man kan gora i denna stad. Ar en hel del kan jag lova! Ska bli spannande att ata middag ikvall med hostelagarna och de andra boende. Vi har inte ett rum denna gang utan fick dela upp oss tre och tva vilket innebar tjejrum vs killrum. Lite skont faktiskt :)

Jag tror detta far racka for denna gang sa hoppas jag att jag har mojlighet att skriva snart igen!

Pandor

Idag vaknade vi ruskigt tidigt (egentligen inte sa tidigt, men tidigt for att vara semester) och Vida bestamde sig for att inte folja med till pandorna. Vida har namligen varit sjuk nastan hela resan med en otack hosta. Nu ater hon antibiotika men det hjalper inte sa mycket. Hostan ar varre medan infektionen battre. Inge kul alls for henne. Sa det blev jag och Goran som gled ivag for att halsa pa de mysiga bjornarna. Det ar svart att beskriva dom men de var helt otroliga! Sa mysiga och goa. Det fanns roda pandor ocksa, de ar mindre med svans. Jag holl i en! Det var en flicka och hon var ett ar. Hon satt i min famn och at apple. Jattehaftigt! For er oroliga dar hemma sa hade jag skyddsklader sa det blir ingen tyfoidfeber har inte!

Har och i Xian sa finns det stora tankbilar som aker runt och skickar ut vatten pa gatorna sa att de inte dammar sa mycket. Av nagon konstig anledning spelar tankbilen olika melodier dar den far fram pa gatorna. Man kan hora t.ex Lambada eller andra trevliga melodier. Kina ar verkligen ett land som standigt faschinerar!

Om ni ar lite nyfikna pa mina reskompisar sa finns de med pa resedagboken. Om ni gar in pa www.resedagboken.se och soker pa gagi sa kommer ni in till Gorans sida dar han har, tillsammans med de andra, lagt upp bilder och skrivit dagbok.

Jag tror jag har glomt att beratta en sak! Nar jag akte taget till Xian sa satt jag mittemot en kille. Jag satt och rotade i min vaska for att ta fram min mp3 borjade kinesen framfor mig peka pa nat i min vaska. Jag tankte "nej! nu vill han titta pa min nya mp3..." Men det visade sig att den sket han fullstandigt i, min svenska pocketbok var mycket mer intressant. Den satt han och bladdrade i ett tag helt fashinerat. Antar att han tycker det ar lika fashinerande att vi kan lasa latinska bokstaver som vi tycker att de kan lasa tecken.

Jag tror jag har kommit fram till nanting om mig sjalv... Anlednigen till att jag tycker det ar sa jobbigt att kanna mig helt lost maste nog vara att jag garna har kontroll. Alltsa jag vill standigt ha kontroll over mig sjalv eller en situation. Trodde inte jag hade sa stort kontrollbehov men har upptackt att sa ar fallet. Kan inte komma pa nan annan orsak faktiskt. Nu kommer ju bara grejen att jag kan borja jobba pa det har. Hur jag kan gora det har jag inte klurat ut an.

Klubbing

Forst och framst maste jag bara saga att det tyvarr inte blir nagra bilder denna gang heller for denna dator har inget kompromeringsprogram. Jag ar ledsen! Hoppas ni har talamod med mig...

Igar var det dags att prova Chengdus nattliv, trots att det var en mandag. Vi hamnade pa ett stalle som hette Babi Club. Bra stalle. Eller blev det bra efter nagra kannor iste och whiskey? Jag vet inte men en sak ar i alla fall saker och jag ar tydligen exotisk har! Har aldrig varit med om nat liknande. Det var jattemanga som kom fram och sa att jag var vacker och en tjej till och med bad om mtt nummer. Helt knappt men kul. Verkade nastan vara kvallens grej att ga fram till den langa blonda utlanningen dar borta och prata med henne och bjuda henne pa dricka. Tur att jag lart mig hur man latsasdricker :) Hade ju inte funkat att dricka allt det dar + att det ar farligt att dricka dricka fran frammande personer. Nat har jag lart mig i alla fall! eller mamma har lart mig ;)

Idag gick Olle och Suvita upp tidigt i ottan (efter endast 3h somn) och begav sig upp i berget. De ska vara borta och kommer hem igen imorrn. Vi som ar kvar har hemma (jag, Vida och Goran) ska ga och se pandorna imorrn.

Vi har bokat batresa nu ocksa sa i overmogon kommer vi aka till Chongqing for att darifran ta en kryssnignsbat langs Langa floden.

Mina resplaner har andrats en aning. Jag har kommit fram till att Hainan inte ar nagon bra ide, tyvarr! Det ar ofta monsuner och tyfoner i juli vilket dels later lite obehagligt och sen att bli strandad pa en o med full storm helt sjalv kanns inte som nagon lockande tanke. Jag har darfor beslutat mig att folja med mina resekompisar till Shanghai och sen darifran flyga till Hong Kong for att spendera mina sista dagar. Jag kommer da alltsa att ha rest nastan hela min resa tillsammans med Nackaganget.

Ar det inte lite roligt anda... Har ar jag i Kina med personer jag aldrig har traffat forut men som jag lever nara inpa 24h om dygnet. Kanner dom ganska bra vid det har laget och kommer kanna de annu battre nar var resa ar over. Det basta ar att jag kommer sa bra overens med dom! Vi har samma humor och skrattar mycket.

Jag maste fa lite mat i mig nu. Ar saaa hungrig! Chengdu ar for ovrigt den basta staden hittills pa var resa.

Chengdu

Nu har jag anlant till Chengdu efter en drygt 18h tagresa... Detta taget var bra mycket risigare an det jag akte med fran Beijing till Zhengzhou men funkade bra anda. !8h flot pa ganska bra anda maste jag saga. Trodde det skulle vara jobbigt men tagets rorelser ar valdigt sovande vilket gor att det ar ganska latt att sova. Enda storande momentet kan vara snarkande personer eller pa morgonen nar ljuset tands och musiken satter igang. Tur att jag har oronproppar och min mask for ansiktet!

Gick till apoteket i Xi'an och blev omplastrad. Fick en salva for bakteriella hudinfektioner och nya plaster sa nu ar saret redan battre! Gor inte sa ont och har borjat laka.

Maste ratta en grej som jag stavat fel i ett tidigare inlagg. Skrev att Zhezhe betyder storasyster men det ar jie jie det ska vara :)

Nagra av oss funderar pa att ta sig upp i berget och vandra men jag har inte utrustning med mig plus att mitt kna inte ar bra efter cykelolyckan sa for mig och Vida blir det slappa i Chengdu som galler. Vi ska dricka te, ga promenader, kolla pandor och ata stark mat! Nasta mal blir att aka pa kryssning pa Langa floden i nagra dagar. Ska bli mycket spannande!

Denna gangen blir inga bilder tyvarr. Orkar helt enkelt inte :)

Idag var vi faktiskt pa Pizza Hut och efter det tog vi en kaffe pa starbucks. De andra behovde fa i sig lite vasterlandsk mat :) Toaletterna har pa hostelet ar inte godkanda, helt enkelt ofrascha. Sa nu har vi kommit fram till att vi ska besoka Starbucks varje morgon for att utratta vara behov. Starbucks toaletter var fraschare an nansin! Det ar ju lite sisadar med rena och fina toaletter har.... Duscharna daremot var mycket fina har pa vart hostel. Enda grejen man kan lyfta pa ogonbryna lite at ar att det ar dela dusch for tjejer och killar. Det finns dock duschdraperier vilket kanns bra.

Goran skulle forsta dagen i Beijing kopa ett par flip flop. Han trodde han kopte ett par Puma men senare visade det sig att han fixat till sig ett par Puhu... Efter forsta steget pa en sten var ena toffeln trasig. Det kallar jag Puhu-kvalitet! Goran har efter denna incident fatt smeknamnet Puhu.

Nar kinesiska man tycker det ar varmt sa rullar de upp trojan sa att den sitter strax under brostet. Detta gor man oavsett hur stor mage man har. Mycket tjusigt! Ska vi ta med den trenden till Sverige?

Har i Chengdu finns turistbyraer med personal som inte kan ett ord engelska. Lite spannande maste jag saga. De har alltsa raknat med att bara fa kinesiska turister hit.

Mitt kinesiskalarnade gar trogt. Kommer nog inte lara mig sa mycket mer. Blir lite knepigare nu nar jag kommer langre ner i Kina dar man har en helt annan dialekt. Men tiden i Beijing var larorik sa far noja mig med det.

Grattis igen Tomas pa fodelsedagen i efterskott! Hade velat vara dar och fira din stora dag med picknick och din goda sallad.

Xi'an

Hej allihopa!

Jag vill verkligen tacka for alla fina inlagg jag far! Ni ska veta att de betyder otroligt mycket! De ar guld varda! Kanns verkligen som att ni foljer mig pa min resa trots att ni inte ar med mig har borta.

Tagresan behovde jag inte oroa mig for utan den gick hur smidigt som helst! Jag kom till tagstationen i tid och hittade till ratt plattform. Jag hade ju en sovplats. I dessa sma rum eller vad man ska kalla dom sa finns 6 baddar, 3stycken over varandra bredvid varandra (om ni forstar?) Jag hade en badd langst ner vilket var valdigt skont med tanke pa att det verkar ganska svart att komma upp till den oversta utan stege. Fanns bara sma, sma hyllor att satta foten pa nar man ska klattra upp. Jag somnade bra och sov hyfsta bra. Pa morgonen anlande jag till Zhengzhou, en stad dar for ovrigt INGEN talar engelska. Snacka om att jag kande mig lost.... Jag lyckades iaf fixa mig ett rum och gick ut pa en promenad for att se hur allt sag ut. Om jag tyckte att folk stirrade i Beijing sa var det ingenting mot vad de gjorde har! Var precis som jag misstankte forut att folket i Beijing ar lite mer vana vid turister an i andra mindre stader.

Jag skulle ju ha sett Shaolinklostret men greps av mer eller mindre panik over att vara helt ensam dar inte ens hotellpersonalen kunde engelska. Istallet for att lyckas ga runt och bestalla nagon sadan resa gick jag direkt tillbaka till tagstationen och bestallde en biljett till Xi'an dagen darpa. Att forsoka fixa en tagbiljett var ju ett aventyr bara det. Ovanfor alla bas dar folk stod och koade for att kunna fixa med biljetter stod med kinesiska tecken. I informationen kunde damen lite engelska sa jag fick en lapp med mig och stallde mig i forsta basta ko. Nar jag kommer fram till luckan och sager pa min knackiga kinesiska att jag ska aka i morgon sa vinkar hon mig bara vidare at ett annat hall. Jaha, och sen tycker jag mig kunna lasa ut ovanfor nagra andra bas med mindre ko att det star nagonting om att boka biljett for imorgon. Sa dar staller jag mig och nar jag kommer fram till luckan och visar min lapp sa sager kvinnan innanfor glaset en helt annan stad an jag ska till. Sa forsoker jag saga Xi'an igen sa hon ska forsta och hon kommer med en massa forslag. Till slut skriver hon tva tecken och jag slar upp att det ar just Xi'an det star. Efter mycket om och men och mycket visande i lexikonet sa fick jag min biljett till Xi'an och taget skulle ga pa morgonen och komma fram pa eftermiddagen och denna gangen skulle jag fa en hard seat. Hard reat innebar tydligen typ bankar med ru\yggstod i 90 graders vinkel kladda med galon.

Jag har kommit pa om mig sjalv att jag tycker om Kina jattemycket men har valdigt latt att kanna mig bortkommen och ensam. Detta hander endast nar jag ar ensam i en ny stad. Nar jag kanner sadar tappar jag aptiten och vill helst bara vara pa nat tryggt stalle. For mig innebar det att jag holl mig pa hotellrummet resten av dagen forutom lite promenad ut pa stan for att kopa vatten och nagot att ata. Nagon mat fick jag dessvarre inte i mig utan livnarde mig pa nagra kakor/kex, tva applen och nagra tuggor chips. Bara onyttiga saker med andra ord. Men sa fort jag tankte pa mat blev jag illamaende men visste ju samtidigt att naring maste jag fa i mig sa snacks ar battre an inget :) Pa hotellrummet filade jag fotterna, filade naglarna, sov nagra timmar, laste, packade om ryggsacken, rakade benen, ja alla dom saker som fordriver tiden.

Tagresan gick valdigt smidigt. Hade satet for mig sjalv nastan hela tiden sa kunde lagga upp fotterna och stracka ut mig. Mycket skont! Men som sagt, folk ar saaaa nyfikna! De satte sig garna nara mig en stund bara for att kunna kika lite pa mig. I affaren blev det tissel-tassel bland nagra tjejer och en av dem vagade till slut saga "hello" lite tyst. Nar jag tittade pa dom och sa hello tillbaka blev de jattegenerade och fnissade valdigt mycket. Pa tagstaionen lag jag at nagra tjejer som tittade och pratade om mig och alla blev jatteglada och sa till sina kompisar att ocksa titta pa mig. Nar jag da log mot dom ocksa tyckte de det var jattekul och fnissade hysteriskt de med. Ja ni forstar att man kanner sig som en apa pa zoo...

Idag blev jag fotad av 4kvinnor som ville ha mig med pa foto med dem. I Beijing korde folk mer med smygmetoden att bara ta en bild pa mig men har verkar de kora fragametoden och att de da vill vara med pa bilden tillsammans med mig. Mycket fashinerande :)

Det har med lite etikett verkar kineserna sakna. Eller i alla fall inte halla tillbaka pa nagot som vi tycker ar lite smaackligt. Pa taget nos en gubbe sa att bade snoret och salivet sprutade ner pa helteckningsmattan som var nedanfor honom. Nar jag vaknade upp pa morgonen hade nagon av de som sov ovanfor mig petat i nasan och slangt ner krakorna pa bordet (med vit duk) som var alldeles jamte mig. Mysigt....

Min skadade armbage ar inge bra tyvarr.... Upptackte igar att det varar och ar djupt. Ska forsoka ta mig till apoteket och fraga efter nat bra medel mot infektioner. Ena saret pa armbagen har i alla fall lakt nastan helt vilket ar skont. I varsta fall har mina reskompisar antibiotika med sig som de erbjod mig. Men det tar jag bara i varsta fall!

Idag var vi pa en heldagsutflykt och sag bland annat terracotta-armen. Vi bokade allt med en guide ocksa sa vi ska lara oss nagot. Det visade sig vara en helt underbart sot liten kines som pratade engelska valdigt snabbt och med daligt uttal. Dessutom pratade hon konstant och lekte larare (hon ska namligen flytta till Shanghai nasta termin och plugga till larare). Tomas och Shille: hon var ungefar som en kvinnlig Sugar! Hon var lika harlig :)

Imorrn ar det dags att ta taget till Chengdu. Har hort att det kommer vara en mycket mysig och harlig stad sa dar kanske vi stannar nagra fler dagar an vi hittils har gjort.

Igarkvall var vi pa klubb. Fast forst tog vi oss till en restaurang med endast kinesisk mat. Da brukar man ju alltid hitta nagot gott att ata men denna restaurangen verkade vara nagot annorlunda. Det serverades asnesnopp, kokta faglar i kattsas och grisblod i gryta. Ja ni hor ju, inte blir man jattesugen pa att ata nar man hor det har... Men vi lyckades iaf hitta nagot aptitligt till slut och blev matta och glada. Efter middagen hamnade som sagt pa en klubb. Den var enorm! Valdigt spannande inredd och spannande manniskor. Dar drack vi nagra ol och dansade lite for att sedan ga hem och sova skont i vara stenharda sangar.

Det kommer ofta personer fram till en och vill prata engelska. De borjar alltid saga att de ar studenter och att de vill ova sin engelska. De berattar darefter att de vill prata med oss och lara sig om frammande lander eftersom de vill aka utomlands for att studera. Eller ofta ar val att ta i men det hander. Sen kommer folk garna fram och pratar kinesiska med en trots att vi inte forstar ett ord. Igar kvall pa vag till restaurangen kom en gammal tant till oss och pratade jattemycket! Var som att hon ville diskutera med oss men vi forstod ju ingenting utan stod dar tysta tills vi inte kunde halla oss for skratt langre och borjade fnissa. En jattesot liten gumma!

Jag ska forsoka ta en bild pa ett barn med rumpan framme ur byxorna. Har upptackt att det inte bara ar hal i rumpan utan hela grenen som ar oppen...

Min kinesiska blir nog inte sa mycket battre men jag forsoker sa gott jag kan. Om inte annat sa blir jag mer och mer van vid att hora dom prata och kanske har liiiite lattare att forsta, atminstone urskilja orden. Men jag har standigt mitt lexikon med mig. Till och med svenskarna som jag reser med har kopt varsitt :) De heter for ovrigt Suvita, Vida, Olle och Goran. Goran ska lasa kinesiska pa SU nasta termin, bra gjort tycker jag!

Nu kom jag antligen in pa min mail sa ska maila lite ocksa. Ha det sa bra tills jag skriver nasta gang! Bilder blir nog nasta gang igen...


Bilder

Det har verkar stort omojligt att lagga upp bilder... Vill ju verkligen gora det men tar san tid. Har inte riktigt det talamodet. Men tankte se om det gar att ladda upp pa resdagboken istallet. Sa kan ni kolla dar istallet medan jag skriver har. Lite rorigt men det far ni sta ut med! Jag tar efter kineserna helt enkelt! ;) Rorigt men roligt :)

Ja, det gick snabbare och lattare att ladda upp dar sa ni far helt enkelt ga in pa www.resedagboken.se och sen mitt pa sidan finns snabbsok och dar soker ni pa hanana och sen efter det sa far ni klicka er fram till mina fotoalbum och sen fotoalbumet som heter Kina :)

Vad har hant sedan sist da? Jo jag har varit med detta svenska gang. Det ar tva killar och tva tjejer fran Nacka i stlhm. Jattetrevliga! De har satt mig som en e deras crew nu tydligen :) Vi kommer resa en del tillsammans for det visade sig att de hade liknande resplaner som jag har! Sa ikvall aker jag till Zhenzhou och sedan kommer vi motas upp och bo pa samma hostel i Xi'an. Sedan blir det Chengdu, flodkryssning och ev. Yangshuo tillsammans. Ska bli trevligt. Jag forsoker ju som sagt att ova min kinesiska. Forsoker alltid i forsta hand att gora mig forstadd pa kinesiska och det gar forvanansvart bra! Idag hann jag inte ens prata klart forran de visste precis vad jag menade och svarade mig. Vi var pa bussen och visste inte var vi skulle ga av sa jag skuklle forsoka saga att biljettdamen skulle saga till oss nar ratt station dok upp. Sa det gjorde hon och vi kom ratt!

Idag gick vi upp tidigt for att se all rorelse i parkerna tidigt pa morgnarna. Helt otroligt! Var sa himla kul! Fotona jag tagit sager inte sa mycket men jag har filmer som sager desto mer :) Alla gar dit och gor sin grej. Vill man komma dit och spela sin musik for att kunna utfora sin dans sa struntar man i att det star ett annat gang med sin musik och utovar tai chi. Ja det blir helt enkelt en salig blandning :) Jag har en massa att beratta om denna upplevelse men det maste berattas personligen sa ni far vanta att hora om detta tills jag kommer hem. Helt klart vart att vakna halv sex pa morgonen iaf!

Igar var vi i Forbjudna staden. jattestort verkligen. Tank vad haftigt att ha ett stort palats for sig sjalv dar man sjalv kan bestamma vilka som ska in och sa stort att det gar att ga vilse i...

Nu maste jag avsluta for att gora mig i ordning infor min tagresa idag. Onska mig lycka till!

Tomas jag ska skriva till dig sa fort jag kan men maste bara svara pa det dar med barnens hal i byxorna. De har hal for att de ska kunna gora vad som helst var som helst... Ingen plastpase dar inte! An sa lange har jag faktiskt bara sett ett barn gora sitt behov och hon kissade bara... Men resan har ju precis borjat!

Tjoho sa lange!


Muren

Idag har jag varit pa muren. Jattehaftigt! Tyvarr rakade jag aka pa samma tur som tva australiensare... Det var bara vi tre och de var typ varsta atleterna sa de tavlade om att springa uppfor alla trappor. Jag var helt slut och ville bara ta det lugnt och njuta. Sa nar jag var langt bakom eftersom jag inte orkade springa i fall dom sa stod de och vantade sa jag kunde ju inte ga hur sakta som helst... Lite synd men det var haftigt anda! Det maste ha sett ratt sa komiskt ut, forst tva valtranade personer som bara fick lite glans i pannan och sen kommer en som slapar sig fram i varmen och som praktiskt taget bara badar i svett...

Igar var jag pa matmarknaden. Trevligt att ata sant man inte har nan aning om vad det har :)

Jag har studerat kineserna en del nu. De sma barnen har inga blojor utan bara ett hal i byxorna dar de kan bajsa och kissa ur. Ser faktiskt ganska roligt nar mamman eller pappan haller barnet i famnen och sa sticker rumpan fram.

Manga, nastan alla, tjejer har fina sma skor pa sig men sa envisas manga att ha strumpor i. Det ar konstigt tycker jag. Ok om man da har knastrumpor sa man bara ser att de har strumpor pa sig men anda inte direkt, men sana har strumpor som slutar vid anklarna ar ju inte snyggt om byxorna eller kjolen slutar vid knana. Tokiga kineser!

Sen det har med att stirra... Jag har kommit fram till att de nog gor det anda. Men da mest nar jag ar sjalv. De beter sig ungefar som nar man ser en apa pa zoo. "Ah, titta, dar ar em utlanning! Henne maste jag ta kort pa!" Ja sa drar de fram kameran och tar kort bara sadar. Jag laser en bok nu som heter "Mei wenti". Det betyder inga problem pa kinesiska. Den handlar om en tjej som kommer till Beijing for att lara sig kinesiska som sedan stannar kvar och flyttar hit. Hon berattar en massa saker om hur Kina och kineserna fungerar vilket ar valdigt spannande! Det ar sa kul att kanna igen sig pa det hon berattar. Dar skriver hon aven om det har med stirrandet och att de inte for det for att vara taskiga utan bara for att de inte vet nar de ser en utlanning nasta gang. Sa da maste de passa pa att titta riktigt noga. Sen tycker de tydligen att vi har stora nasor och sger det garna. Det ar inte heller nat taskigt utan en komplimang. Det de egentligen menar ar att de tycker vi har ett 3-dimensionellt ansikte medan de sjalva har sa platt ansikte. Det kan ju vara spannande att titta pa kan jag forsta :)

Sen konstaterar de garna att man ar en utlanning. Vi kallas ofta for laowai och nar de ser oss sa sager de "dar ar en utlanning" och sa kollar de pa en en massa. Jag tycker inte att det ar jobbigt utan mest roligt.

Jag tog forsta steget idag och gick in pa ett matstalle dar det sag ut att ingenting stod pa engelska. Inte en enda utlanning var dar men jag gick in och bestallde anda :) Sen visade det sig att allt stod pa engelska ocksa... Men att jag vagade var ju bra :)

Jag sag olympiastadion idag som de haller pa och bygger. Ser jattehaftig ut!

Ikvall ar det engelsmannens sista kvall sa de ska pa kareoke och jag ska med. Ska bli kul! Det har kommit svenskar hit idag ocksa. Det kanns mycket bra kan jag saga! Tyvarr jag ska ju vidare snart men hinner prata lite svenska iaf :)

Jag har lagt marke till en sak till och denna gangen handlar det om trafiken. Trots att det ar rod gubbe och manniskorna gar sa stannar bilarna, en stund iaf. Sa ar det verkligen inte hemma! Sen sa anvands tutan hemma endast nar man tycker nan ar en idiot eller nar man ar arg. Har anvnads den for att visa att man finns. Sa med andra ord anvands den hela tiden. Tut, har kommer jag sa ga inte ut i vagen! Tut, har kommer jag sa flytta lite pa dig bilen! Tut, har kommer jag ifall att nan annan bil skulle komma pa andra sidan vagen

Det tar alldeles for lang tid att ladda ner upp bilder. Pratade med en svensk som skulle forsoka fixa lite sa vi far val se om det kommer nagra bilder till slut :)

Hej da!

Chocken har lagt sig en aning

Sist jag skrev var allt upp och ner. Nu kanns det mycket battre. Jag har traffat ett gang engelsman som ar sa himla trevliga och varit med dom lite grann. Min forsta kvall har borjade vi prata och jag foljde med dom att kopa glass. Jattegod glass! Hade de inte fragat om jag ville folja med hade jag nog aldrig vagat mig ut pa gatan. Sa knappt egentligen att bli helt radd och inte vaga ga ut utanfor dorren.

Det finns sa himla mycket att beratta nu nar jag inte har nagon annan att prata med. Det har med att alla kineser stirrar... Har ni hort talas om det? Jag hade hort att de bara stirrar och stirrar och att det typ inte finns nat stopp men sa illa tycker jag nog inte att det ar faktiskt. Visst att de kollar men det skulle jag ocksa gora om det helt plotsligt kommer ett gang som ar helt annorlunda mot resten av befolkningen. Det ar forvonansvart lite vasterlanningar har tycker jag och da ar det ju anda huvudstaden jag befinner mig i. Men har inte varit har sa lange sa det kan ju handa att jag andrar uppfattning :)

Idag foljde jag med engelsmannen till Sommarpalatset. Det ar ett palats som kejsaren lat bygga och det var jattefint, och stort! Jag sov inte sa himla bra, min jetlag ar otrolig. Jag var ju helt forstord nar jag kom hit sa sov mest hela eftermiddagen och sen var jag jattetrott igen vid halv elva kinesisk tid sa jag gick och la mig. Sen vaknar Hanna kl.2 och kan inte somna om... Det var ju mindre bra. Men efter mycket vridandes i sangen, tankandes i huvudet och lyssandes pa musik sa lyckades jag somna om men vaknade igen vid 5. Sen lyckades jag somna om lite igen tills min klocka ringde kl.8. Sa dagen har varit lite lang om jag sager sa... Men nu efter en vilostund kanner jag mig som en ny manniska. Hoppas jag kommer in i tiden snart!

Jag och engelsmannen ska snart ivag till en matmarknad. Ska bli mycket spannande! Jag har atit daligt idag sa middag dar passar utmarkt! Det ar ju sa varmt har sa riktig mat mitt pa dagen kanns inte sa lockande. Kanns battre att bara ata nat litet och dricka en massa vatten och sen ata ett storre mal senare pa kvallen.

Nar jag kom hit till hostelet och satt och at sa kom en liten tjej mot mig. Hon var kanske 2ar eller sa. Hon pekade pa mig och sa : Zhe Zhe! Det betyder syster pa kinesiska sa det var valdigt gulligt tycker jag :) Har man en liten flicka har i Beijing sa far hon verkligen vara flicka! Det jag menar ar att de klar alla flickor i sma klanningar och sa har de jattesota sma skor, ofta sandaler med en liten klack. Sen en sak som alla smaslickor har och det ar en harupsattning som oftast bestar av 4 tofsar pa nat satt med fargglada snoddar. Tofsarna far garna sta rakt upp. Eller sa klipper de smaflickorna i en kort frisyr, med polisonger och sa.

Pa tisdag kvall kommer jag aka tag till Zhengzhou (tror det heter sa, blandar alltid ihop alla namnen). Det ska bli en mycket spannande upplevelse. Jag har bokat en hard sleeper-biljett och kommer ha min schlaf langst ner. Det ar tydligen 6st per rum och 3 ovanfor varandra. Kanner mig faktiskt lite orolig infor den resan men det kommer nog ga bra. Fragade engelsmannen lite och de trodde definitivt att allt skulle ga bra. De har akt tag jattemycket, varit i Indien och akt tag och sen sa akte de tag fran Singapor hit till Beijing. Det ar ju en bit sa jag litar pa dom :)

Bilder vill jag jattegarna lagga upp men hinner inte nu. Kanske hinner det senare. Vi ska snart sticka ivag och ata.

Ovade min kinesiska igen idag :) Kunde till och med skamta lite med en kines, haha.

Na, maste ga nu.... Tyvarr hade velat skriva lite mer men kanske har tid sen nar vi kommer hem fran matmarknaden!

Tack for ditt inlagg Tomas, kandes skont att veta att du ocksa kannt dig vilsen.

Hejda till nasta gang!

Framme i mittens rike

Jaha nu har jag lyckats ta mig till mitt boende. Resan gick bra men den blev lite forsenad och dessutom var det ett par som hade en liten baby med sig som skrek typ halva resan. Men jag hade ju oronproppar och musik sa det gick bra :) Orkar inte ladda upp nagra bilder nu men jag har en bild pa den skrikande ungen. Den var ganska sot trots allt ;) utan mossa pa sig sa hade den tuppkam! Jattemycket har men bara pa mitten av huvudet och sen en stor virvel bak pa huvudet. Val framma i Beijing var jag helt saker pa att jag skulle bli lurad av taxichaufforen men inte! Kanner mig oerhort stolt att inte bli lurad trots att han inte kunde ett ord engelska. Hade egentligen tankt att ta bussen men kande att det nog var bast anda att ta taxi. Fick till och med prova mina kinesiskakunskaper lite :) Enda problemet blev att hitta mitt hostel. Men efter nan timme hittade han till slut!

Hostelet som jag bor pa verkar bra. Personalen ar trevlig och hjalpsam. Har inte riktigt hunnit kanna efter an men detta ar mitt forsta intryck.

Sa fort jag vinkat av Shille, mamma och Yanwei kom kanslan som fortfarande bestar: Vad har jag gett mig in pa!? Kanns valdigt forvirrat och jobbigt att vara i ett frammande land helt sjalv och sa langt bort hemifran. Ibland kanner jag att det ar lugnt, det har klarar jag! medan jag ibland bara kanner for att ge upp och komma hem igen. Men hem kan jag ju inte aka! Dels for att jag skulle kanna att jag gjort ett misslyckande och dels for att jag inte har nan flygbiljett hem nu. Men egentligen ar det ju det har jag vill. Jag vill se hur jag klarar mig helt sjalv, hur jag reagerar och sa. klarar jag det har klarar jag allt, kanns det som iaf. Men jag tror att allt kommer kannas lattare efter nagra dagar. Nu e jag sa trott och omskakad att jag inte tanker klart.

Det som kanns jobbigast ar att vara borta fran min alskade... Vill uppleva detta med honom och kanna att han finns har. Men Shille och jag far gora andra saker sen. Det kommer bli battre! Hoppas jag....

Na nu ar det dags att avsluta for denna gang. Skulle valdigt garna ta emot lite uppmuntran da jag kanner mig oerhort ensam och bortkommen.

Påkörd

Igår var det dags att äntligen få hämta mitt visum. Det hade varit färdigt länge men hade inte hunnit hämta det på grund av skolan. Så tänkte jag att en cykeltur fram och tillbaka i solens sken på morgonen till Kaknästornet vore ju trevligt. Denna solskenshistoria slutade med stora bulor på vänster halva av kroppen, skrapsår på armbågen och magen samt en ond axel och nacke. Hanna blev påkörd! Var så obehagligt... En kille såg sig inte för utan svängde bara rätt ut i vägen och där var jag så jag hamnade pladask ner i asfalten och kanade på ena sidan. Usch och fy! Killen som körde in i mig stack sedan iväg bara när han märkte att jag kunde ställa mig upp... Hur tänker man då? Skulle jag råka köra på någon skulle jag nästan följa med personen hem och vara dess slav för en vecka eller så. Men, som jag alltid lär mig, jag kan aldrig utgå från vad jag själv skulle göra i olika situationer för alla tänker inte som jag riktigt. Eller rättare sagt, typ ingen tänker och fungerar som jag. Men men... jag lever och har inte brutit något så allt hade kunnat vara mycket värre. Lite komiskt är ju faktiskt att det första jag tänkte när jag låg där på marken och hade ont var "Hoppas jag kan åka till Kina! Hoppas jag kan åka till Kina!". Sedan när jag ställt mig upp och fattat att inget var brutet blev istället tankarna "Ja, jag kan fortfarande åka till Kina! Ja, jag kan fortfarande åka till Kina!" Nog om detta!

Som sagt, jag åker snart. Väldigt snart! Det är bara idag och imorrn kvar och sen är dagen då jag åker. Sååå spännande! När jag tänker på det bara pirrar det i magen. Ni vet när man var liten och var helt pirrig i magen dagen innan man skulle fylla år. Det gick knappt att sova för man bara tänkte på vilken tid familjen skulle komma med presenterna och vad man skulle få för presenter och så vidare. Den känslan har jag nu. Lite roligt att åter känna denna pirriga känsla i magen.

Med tanke på att jag åker snart är förberedelserna ganska stora. Igår kunde jag ju inte göra så mycket efter olyckan utan bara sov hela eftermiddagen. Men min underbara mamma hjälpte mig en del. I förberedelserna ingår även att träffa vänner man inte träffat på länge. så i söndags lånade jag bilen och träffade Katarina i Uppsala. Terés gjorde mig sällskap och vi hade en härlig glasstund i parken :) Ikväll kanske det blir middag med familjen Lam med moster och kusiner. Imorrn blir det picknick med mamma, Danne och min bror. Idag ska jag handla lite grejer inför resan. Ja ni hör ju, massor att göra! Måste fräscha upp min kinesiska lite så sitter just nu och lyssnar på mitt kinesiskaband :)

Förra veckan firades det studenter, både Xi-Pengs flickvän Sasha och Sven tog studenten. Mycket trevligt firande! :)

image5
                                                 Lilla Sven

image6
                  Shilles moster med lilla kusinen William

Min mamma har köpt en gummibåt. Hon heter Gunnel. Mamma invigde Gunnel i helgen med champagne. De trivs tillsammans!



RSS 2.0